background
logotype
image1 image2 image3 image4 image5 image6

С детски хепънинг РИОСВ – София и НДК отбелязаха Световния ден на околната среда

Огромна класна стая, във формата на надуваемо земно кълбо, беше основната атракция за децата, които днес се събраха в НДК за инициативата „Да победим замърсяването с пластмаса”, организирана от РИОСВ – София и НДК по повод Световния ден на околната среда.
Малчуганите имаха възможност да влязат във вътрешността на „планетата”, както и да се включат в редица интересни и образователни занимания, свързани с опазването на природата, разделното събиране на отпадъци и рециклирането. Децата разгледаха и арт инсталациите от пластмаса на НДК, които са част от кампанията на НДК „re:НДК-Рециклирай! Културно е.“ 
Децата от ОУ „Васил Левски“ гр. Правец изпълниха специален музикален поздрав по повод празника. Всички ученици участваха във викторини и весели игри, а с помощта на водещия - актьорът Цветомир Иванов, забавлението беше пълно.
Приветствие към малчуганите отправиха директорът на РИОСВ - София – инж. Ирена Петкова, председателят на Съвета на директорите на НДК – Борислав Велков, както и Ивелина Василева - председател на Комисията по околната среда и водите в 44-тото Народното събрание.
Инж. Петкова благодари на НДК за подкрепата, както и на всички участници от училищата, университети, сдружения и организации – партньори на събитието. „Както знаете всички поводът за днешния празник е Световният ден на околната среда. Тазгодишната тема е „Да опазим природата от пластмаса“. Това е едно от действията, които всеки един от нас може да направи така, че първо да не допускаме замърсяване с пластмаса и второ да изчистим природата от отпадъците и в частност отпадъците от пластмаса”, каза още тя.
Велков се обърна към децата с думите: "Трябва да се грижим за най-голямото нещо, което имаме и това е планетата Земя. За да я опазваме трябва да бъдем отговорни, но преди да бъдем отговорни, трябва да бъдем културни, а културата се изгражда бавно. Вие днес затова сте тук- за да видите и научите как се събират отпадъци разделно, какво да правим с пластмасата и да чуете повече за това, че околната среда е най-важното нещо в нашия живот. От вас зависи всичко и ние се надяваме, че вие, някой ден ще сте истинските стопани и пазители на тази планета". 
„Лично аз съм убедена, че децата са най-добрите посланици на зелените идеи”, започна приветствието си към малчуганите Ивелина Василева. Тя награди Георги Василев Данов от 8Б клас, ППМГ "Акад. проф. д-р Асен Златаров "- гр. Ботевград, победител в конкурса на РИОСВ – София за видеоклип на тема “Да победим замърсяването с пластмаса - ЗА чиста околна среда”.
Участие в събитието взеха и представители на Лесотехническия университет, Фондация "Дивите животни", Сдружение "Дива природа Балкани - Изследовател", Клуб "Скорец" към Биологическия факултет на Софийски университет, ученици и студенти от град София и Софийска област.

Темата “Да победим замърсяването с пластмаси” на тазгодишния Световен ден на околната среда е избрана от домакина на събитието - Индия. Тя приканва всички ни да се замислим как да променим ежедневието си, за да намалим вредите от замърсяването с пластмаси върху околната среда, дивата природа и нашето собствено здраве.

фотограф: Орлин Огнянов

 

Към следващата страница

2019  РИОСВ - СОФИЯ   РИОСВ - София