background
logotype
image1 image2 image3 image4 image5 image6

   60 проекта са допуснати до участие в XIII-то издание на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето” 2021 г.

60 проекта на ученици от 1-ви до 12-ти клас от цялата страна са допуснати до участие в XIII-то издание на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето”. Конкурсът се организира от Министерството на здравеопазването, в партньорство с Министерството на образованието и науката, Министерството на околната среда и водите, Министерството на младежта и спорта, Министерството на културата, Офиса на Световната здравна организация за България, Българския младежки Червен кръст и Националния център по обществено здраве и анализи.
„Посланици на здравето“ е една от инициативите на Министерството на здравеопазването в подкрепа на здравословния начин на живот на младите хора.
Целта на конкурса е превенция на поведенческите рискови за здравето фактори, свързани с нeздравословното хранене, ниската физическа активност, злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето.
Съгласно регламента допуснатите проекти са 60, като в категорията от 1-ви до 4-ти клас са допуснати 20 проекта; от 5-ти до 7-ми клас - 17 проекта и от 8-ми до 12-ти клас - 23 проекта.
Списъци с номинираните проекти, допуснати до участие във втора фаза на конкурса, можете да намерите в прикачените файлове.

Номинирани проекти за първа фаза в националния ученически конкурс „Посланици на здравето” първа възрастова група 1-4 клас

Номинирани проекти за първа фаза в националния ученически конкурс „Посланици на здравето” втора възрастова група 5-7 клас 

Номинирани проекти за първа фаза в националния ученически конкурс „Посланици на здравето” трета възрастова група 8-12 клас


РИОСВ - София Ви информира за кампанията за събиране на опасни отпадъци от домакинства

22-24 април ще се проведе тридневна кампания за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата в три столични района - „Оборище“, „Изгрев“ и „Младост“.

Мобилният събирателен пункт ще бъде разположен от 8.30 до 14.30 часа, както следва:

Район „Оборище“

22.04.2021г. (четвъртък) – бул. „Янко Сакъзов“, на входа на парк „Заимов“, срещу ул. „Васил Априлов“

Район „Изгрев“

23.04.2021г. (петък) – жк. Дианабад, ул. „Васил Калчев“ и ул. „Владимир Трендафилов“, пред магазин Т Маркет

Район „Младост“

24.04.2021г. (събота) - жк. Младост 1, бул. „Андрей Сахаров“, на паркинга пред магазин CHINACITY(между бл. 44 и бл. 45)

Безвъзмездно ще се приемат следните опасни отпадъци, образувани от домакинствата:

  • Живак и живаксъдържащи уреди (живачни термометри, прекъсвачи и други подобни)
  • Лакове и бояджийски материали
  • Домакински препарати и химикали
  • Мастила и замърсени опаковки
  • Фармацевтични продукти (лекарства с изтекъл срок на годност)

Действащата Система е единственият възможен законен начин гражданите на столицата да предадат съхраняваните в домовете си отровни препарати и химикали.

0700 11 750 е универсалният тел. номер за запитвания и заявки.

Системата за събиране на опасни отпадъци от домакинствата се прилага в София от началото на 2012 г. и е плод на съвместните усилия на Столична община и БалБок Инженеринг АД.

Допълнителна информация: на интернет страниците на БалБок, Столична община и Столичен инспекторат, както и на страницата на БалБок във Facebook.  

Прилагам График на Мобилния събирателен пункт за 2021 г. и информационна листовка.

График на мобилен събирателен пункт за 2021 г.: тук.


Да възстановим Земята

Заедно имаме силата да възстановим Земята.

Темата на Деня на Земята 2021 г. е "Да възстановим Земята". Поставя се фокус върху естествените процеси, нововъзникващите зелени технологии и иновативното мислене, които могат да възстановят екосистемите в световен мащаб. Поставя се акцент, че смекчаването или адаптацията са единствените начини за справяне с изменението с климата. 
Възстановяването на Земята зависи от всеки един от нас - не само защото ни е грижа за природата, но и защото живеем на нея. Здравата планета не е опция - тя е необходимост да поддържаме нашите работни места, поминък, здраве, оцеляване и щастие.
Повече от 1 милиард души в 192 държави участват в дейности на  Международния ден на Земята всяка година, което го прави най-голямото гражданско честване в света. Днес Ви каним да станете част от отбелязването на Международния ден на Земята и да помогнете за по-нататъшни действия по климата по целия свят.

https://www.earthday.org/

Как всеки може да се включи в отбелязването на Международния ден на Земята?

Вижте пълното послание на кампанията тук.

 

Към седващата страница

 

                    

 

 

 
 
 
 
 
 
 
2024  РИОСВ - СОФИЯ   РИОСВ - София